Iğdır Haber
HV
29 MART Cuma 14:42

  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN BİLECİK’E GELİŞİ PROGRAMDA CANLANDIRILDI

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişi ve Bilecik Mülakatı olarak tarihimizde önemli bir yer alan ziyaret, düzenlenen programda canlandırıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 05-12-2022 18:17   Güncelleme : 05-12-2022 18:17
  MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN BİLECİK’E GELİŞİ PROGRAMDA CANLANDIRILDI

102 yıl önce Bilecik garında gerçekleştirilen Bilecik görüşmesi, günün anlam ve öneminin belirtildiği konuşmalar, halk oyunları gösterisi ve görüşmenin canlandırıldığı oyun ile kutlandı.

Programa, Vali Kemal Kızılkaya, Belediye Başkan V. Melek Mızrak Subaşı, askeri erkan, kurum ve daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve üyeleriyle öğrenci ve vatandaşlar katıldı.

Şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program,  şiirlerin okunması, Sivas Devlet Tiyatrosunun gösterisi ve folklor gösterisi ile devam etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, Bilecik mülakatının tarihimizdeki yeri ve önemine değinerek, ‘’Tarihler 29 ekim 1923’ü gösterdiğinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk oy birliği ile Türkiye Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve Türkiye Cumhuriyeti kuruldu. Bizler de; aynı güç, aynı ruh ve inançla 100. yılına ulaştığımız Cumhuriyetimizin; muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkararak ilelebet yaşatmak üzere var gücümüzle çalışacağız.” Dedi.

BİLECİK MÜLAKATI

 5 Aralık 1920’de Bilecik Garı’nda TBMM hükümetini temsilen Mustafa Kemal Atatürk, Garp Cephesi Kumandanı İsmet Bey ile başında Tevfik Paşa’nın bulunduğu İstanbul hükümetini temsilen Dahiliye Nazırı Ahmet İzzet Paşa, elçilerden Cevat, Ziraat Nazırı Hüseyin Kâzım, Hukuk Müşaviri Münir Bey ve Fatih Hoca arasında yapılan görüşmelerdir. Teklifinin İstanbul hükümetinden geldiği görüşmelerin amacı, İstanbul hükümeti ile TBMM hükümeti arasında bir anlaşma sağlamaktı.  Ancak Mustafa Kemal, İstanbul hükümetini tanımadığını bildirdiğinden, görüşmeler olumlu bir şekilde sonuçlanmadı.  Mustafa Kemal Atatürk, heyetin İstanbul’a dönmesine izin vermeyerek Ankara’ya götürdü. Ancak heyet Ankara’da kalmak istemediğinden, İstanbul hükümetinde görev almamak şartıyla İstanbul’a gönderildiler.

 

AdminAdmin

YORUMLAR