Iğdır Haber
HV
28 MART Perşembe 14:13

Alanya'da orman yangını. Kontrol altına alma çalışmaları sürüyor

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Antalya'nın Alanya ilçesinde çıkan orman yangınının yaklaşık 190 hektarlık alanda etkili olduğunu söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-09-2023 19:43
Alanya'da orman yangını. Kontrol altına alma çalışmaları sürüyor

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Antalya'nın Alanya ilçesinde çıkan orman yangınının yaklaşık 190 hektarlık alanda etkili olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Otağ" adlı ileri görüş sistemlerine sahip yangın yönetim uçağıyla yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

ı artırdı ancak yangının enerjisi düşürülmüş vaziyette. Tüm hava ve kara unsurlarımız yoğun şekilde müdahale ediyorlar."

 

 

Zaman zaman rüzgarın durmasının avantaj sağladığına dikkati çeken Yumaklı, rüzgarın, dumanı yoğun şekilde bir arada tutması nedeniyle hava araçlarının müdahalesinde güçlükler yaşayabildiklerini bildirdi.

Bakan Yumaklı, ilk etapta yangının başladığı andan itibarın rüzgarın saatteki hızının 20 kilometre, nem oranının 42, sıcaklığın 29 derecelerde olduğunu vurguladı.

"Yangın vadinin iki tarafında etkili oluyor"

Yangının, kanyonun sağ ve sol tarafında iki noktada etkili olduğunu belirten Yumaklı, "Yoğun müdahale ediliyor o noktalara, bir iki saate kadar bu şekliyle devam eder ve bizim öngöremediğimiz bir hava ya da doğa olayı olmazsa büyük oranda kolaylamış olacağız. Net olmadan kontrol altına alındı notunu veremiyoruz. Tüm ekiplerimiz, kara ve hava ekiplerimiz müdahaleye devam edecekler." diye konuştu.

Ağustos sonuna kadar orman yangınlarına ilişkin olağanüstü hal ilan ettiklerine değinen Yumaklı, 15 Eylül'den itibaren bu risklerin azaldığını hatırlatarak, ancak her zaman dikkatli ve tedbirli olmak gerektiği konusunda vatandaşları uyardı.

Yangının çıkış sebebinin araştırıldığını aktaran Yumaklı, yangın yönetim uçağıyla tüm bölgeyi taradıklarını anlattı.

Gece görüşlü helikopterle müdahale olup olmayacağı yönündeki soruyu ise Yumaklı, "Gerek olacağını zannetmiyorum, arkadaşlarımız gerek gördüğünde gece görüşlü helikopterleri çalıştırmaya devam edecekler." diye yanıtladı.

Bakan Yumaklı, açıklamasının ardından yangının ilk çıktığı bölgede incelemelerde bulundu.

Yangın

Üzümlü Mahallesi Dim Barajı kıyısında bulunan Akköprü mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başlamış, yerleşim yerlerine yakın bölgede etkili olan alevler, kısa sürede yayılmıştı.

İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiye ekipleri ile çevre il ve ilçelerden ekipler sevk edilmişti.

Rüzgarın etkisiyle Gümüşkavak Mahallesi'ne de sıçradığı belirtilen yangına 10 uçak, 11 helikopter, 54 arazöz, 4 iş makinesi ve 363 personelle müdahale ediliyor.

AdminAdmin

YORUMLAR